Naleśniki z dżemem z kiwi i madarynek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Naleśniki z lekko kwaśnym dżemem z kiwi i mandarynek z dodatkiem słodkiej czekolady. Świetne połączenie smaków.

  • 15 min

Składniki:

  • mąka pszenna, niecała szklanka
    jajko, 1 szt.
    olej, 1 szt.
    cukier, 5 łyżek
    mleko, 1 szklanka + 5 łyżek
    sól, szczypta
    kiwi, 5 szt.
    mandarynki, 3 szt.
    czekolada mleczna, 50 g

Naleśniki z dżemem z kiwi i madarynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajka, oleju, cukru (1 łyżka), mleka (1 szklanka) i soli zrobić ciasto.
  • 2. Kiwi obrać i drobno pokroić. Mandarynki również obrać i dokładnie usunąć wszystkie białe błonki. Owoce wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać cukier (ja dodałam 4 łyżki, dżem był lekko kwaśny, ale ja taki lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru). Gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują i zgęstnieją.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka. Naleśniki smażyć na delikatnym ogniu z obu stron. Każdy smarować dżemem, zwinąć w rulon i polać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy