Naleśniki z delikatnym nadzieniem z jabłek i brzoskwiń

0 (0 ocen)

Bardzo lubię smażyć naleśniki i wymyślać do nich nadzienia. Te jest smaczne, delikatne i rozpływa się w ustach- polecam.

Składniki:

  • Ciasto
    - 250 gr mąki
    - 1 jajko
    - 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 1 łyżka syropu klonowego

    Nadzienie:
    - 250g serka mascarpone ( 1 opakowanie)
    - 150 ml śmietanki 30%
    - 100g cukru pudru
    - 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty lub 1 łyżeczka ekstraktu ew. cukier wanilinowy
    - puszka brzoskwiń
    - 2 kwaskowe jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z delikatnym nadzieniem z jabłek i brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
    Jabłka kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki i posypujemy cynamonem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Serek razem ze śmietanką i cukrem i wanilią ( Jeśli macie laskę wanilii to wydrążcie tylko ziarenka ) ubijamy aż powstanie gęsta masa. Masę łączymy z brzoskwiniami i smarujemy nią naleśnik a następnie układamy jabłka i zwijamy w rulonik. I tak każdy następny :) Jeżeli chcecie możecie zostawić trochę masy do dekoracji :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować