Naleśniki z bakaliami i serkiem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki warte grzechu, które zasmakują i dorosłym i maluchom.

  • 40 min

Składniki:

  • Na naleśniki (około 15 sztuk):
    -1 szklanka mleka
    -1 szklanka wody gazowanej
    -1 szklanka mąki
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
    -2 jaja
    -50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    -szczypta soli
    -1 łyżka oleju+ odrobina do smażenia

    Na nadzienie:
    -250 g serka homogenizowanego waniliowego
    -150 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z bakaliami i serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlewamy mleko i wodę. Dodajemy jaja, olej, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, sól i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa będzie miała zbyt rzadką konsystencję (powinna mieć konsystencję niegęstej, lejącej się śmietany) dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut odpoczynku.
  • 2. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wlewamy kilka kropel oleju (ale tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, resztę usmażymy już na suchej patelni) i rozprowadzamy go. Czekamy aż się nagrzeje i na patelni zostaną "kropelki".
  • 3. Wlewamy porcję (u mnie pół łyżki wazowej) ciasta i rozprowadzamy szybko, kolistymi ruchami po całej patelni. Przewracamy, kiedy brzegi ciasta zrobią się rumiane (około pół minuty-minutę) i smażymy z drugiej strony tyle samo czasu. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz i robimy to samo z pozostałymi.
  • 4. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem i wysypujemy na nie rodzynki. Składamy na pół aby połaczyć brzegi i potem znów na pół w trójkąt.

Porady

Naleśniki możemy polać także ulubioną polewą (ja użyłam malinowej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować