Naleśniki waniliowo - morelowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, waniliowe naleśniki wypełnione serkiem morelowym z kawałkami owoców. Naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu, nie zawierają także białego cukru. Całość świetnie komponuje się z morelowym musem lub jogurtem.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 2 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej
    - 2 jajka
    - 4 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
    - 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 1 szczypta soli
    ziarenka z 1/4 laski wanilii
    FARSZ:
    - 2 morelowe serki Almette
    - morele (z puszki lub świeże)
    POLEWA (do wyboru):
    - mus lub jogurt morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki waniliowo - morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy.

    Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

    Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało".
  • 2. W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki.

    FARSZ:

    Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki.

    Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy.

    POLEWA:

    Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym.

    Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli.
  • 3. Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia.

    Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* przed smażeniem pierwszego naleśnika (dla pewności) możemy wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować