Naleśniki serowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam je dla narzeczonego, który lubi naleśniki, a tradycyjne nadzienie już mu się znudziło.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 25 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 250 ml mleka
    ● szczypta soli
    ● łyżeczka cukru
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● olej do smażenia
    Nadzienie:
    ● dżem żurawinowy
    ● kostka twarogu
    ● jogurt naturalny
    ● 2-3 łyżki cukru pudru

Naleśniki serowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki serowo-żurawinowe 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
    do wysokiego naczynia
    wbijamy jajka i miksując,
    wlewamy mleko oraz
    50 ml wody. Następnie dodajemy
    cukier, sól i proszek do
    pieczenia. Wsypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę.
    Na rozgrzanym na patelni oleju
    smażymy naleśniki.
  • 2. Robimy masę serowo-żurawinową:
    twaróg rozkruszamy,
    ucieramy z cukrem pudrem
    i jogurtem. Smarujemy naleśniki.
    Na masę wykładamy warstwę
    dżemu żurawinowego.
  • 3. Naleśniki zwijamy w rulony,
    a następnie przekrawamy
    w poprzek na pół. Układamy
    na talerzu. Dekorujemy owocami
    i dżemem żurawinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy