Uwielbiam pierogi po rusku, jednak lepienie pierogów trwa znacznie dłużej niż pieczenie naleśników. Dlatego też z czystego lenistwa robię te naleśniki, które są wyśmienite.
30 min
Składniki:
Naleśniki:
-340 g mąki (ok. 2 szklanek)
-350 ml mleka
-200 ml wody gazowanej
-3 jajka
-2 łyżki oleju
-sól
Farsz:
-250 g ugotowanych ziemniaków
-250 g białego twarogu
-1 duża cebula pokrojona w kostkę
-3 posiekane ząbki czosnku
-2-3 łyżki oleju
-sól, pieprz
Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto naleśnikowe z podanych składników i pieczemy naleśniki.
2.Kroimy w kostkę cebulkę oraz czosnek i przesmażamy na patelni do zarumienienia.
3.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Ser biały również przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ser, ziemniaki, przesmażona cebulkę z czosnkiem łączymy. Solimy i pieprzymy świeżym pieprzem.
4.Na naleśniki wykładamy farsz. Składamy je na pół i później znowu na pół.
5.Naleśniki z farszem przesmażamy na patelni do zarumienienia.
6.Tak przygotowane naleśniki podajemy z jogurtem naturalnym i przyozdabiamy listkiem melisy. Smacznego
Komentarze