Naleśniki ruskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam pierogi po rusku, jednak lepienie pierogów trwa znacznie dłużej niż pieczenie naleśników. Dlatego też z czystego lenistwa robię te naleśniki, które są wyśmienite.

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    -340 g mąki (ok. 2 szklanek)
    -350 ml mleka
    -200 ml wody gazowanej
    -3 jajka
    -2 łyżki oleju
    -sól

    Farsz:
    -250 g ugotowanych ziemniaków
    -250 g białego twarogu

    -1 duża cebula pokrojona w kostkę
    -3 posiekane ząbki czosnku
    -2-3 łyżki oleju
    -sól, pieprz

Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Robimy ciasto naleśnikowe z podanych składników i pieczemy naleśniki.
  • Przesmażona cebulka z czosnkiem 2. Kroimy w kostkę cebulkę oraz czosnek i przesmażamy na patelni do zarumienienia.
  • Farsz 3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Ser biały również przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ser, ziemniaki, przesmażona cebulkę z czosnkiem łączymy. Solimy i pieprzymy świeżym pieprzem.
  • Naleśniki z rozłożonym farszem 4. Na naleśniki wykładamy farsz. Składamy je na pół i później znowu na pół.
  • Naleśniki na patelni 5. Naleśniki z farszem przesmażamy na patelni do zarumienienia.
  • Smacznego 6. Tak przygotowane naleśniki podajemy z jogurtem naturalnym i przyozdabiamy listkiem melisy. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy