Naleśniki po węgiersku "Palacsinta"

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym , to przysłowiowe niebo w gębie . U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut , polecam do wypróbowania .

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto

    2 szklanki mąki

    2 jajka

    szklanka mleka

    szklanka wody gazowanej

    szczypta soli

    1 łyżka cukru

    1 łyżka oleju

    1 łyżka masła do smażenia


    nadzienie

    3 łyżki dżemu morelowego

    3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

    skórka z 1 cytryny


    sos czekoladowy

    1 tabliczka czekolady

    3 łyżki kakao

    1/2 szklanki słodkiej śmietanki

    1 łyżka masła

    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki po węgiersku "palacsinta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól ,1 łyżkę cukru i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut .
    Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki , rozprowadzając je równomiernie na patelni .
    Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem ze zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny i dżemem morelowym i składamy w "chusteczkę".

    sos czekoladowy

    Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy masło , połamaną czekoladę , dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukru .Podgrzewamy , dobrze mieszamy , każdy naleśnik polewamy sosem czekoladowym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować