Naleśniki po meksykańsku

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Naleśniki po meksykańsku to moja smaczna propozycja na codzienny obiad lub romantyczną kolację we dwoje :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody
    2 jajka
    300 g mąki
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

    Farsz mięsny:
    500 g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula czerwona
    1 czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    puszka kukurydzy konserwowej
    puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka chili
    pieprz
    sól

    ser żółty do posypania
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki zmieszać z sobą za pomocą miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, rozgrzać i smażyć naleśniki z obu stron.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać podsmażyć na oleju i dodać mięso mielone. Podsmażone mięso przyprawić solą oraz pieprzem i ziołami. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy, pomidory z puszki, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz koncentrat. Dusić pod przykryciem 15 minut.
  • . 3. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zawijać w rulon . Przed podaniem naleśniki obsmażyć z obu stron, polać ketchupem i posypać serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować