Naleśniki po chińsku

4.5 (178 ocen)

Łatwe i proste naleśniki z odrobiną orientu. Posmakuje każdemu.

Składniki:

  • Naleśniki:
    Naleśniki
    2 szkl mąki
    2 jajka
    woda
    mleko

    Farsz:
    30 dkg piersi z kurczaka
    4-5 marchewek
    1 por
    2 cebule
    kiełki fasoli "mung"
    225 g pędów bambusa(puszka)
    garść grzybów "mun"
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Wbijamy jajka do miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę, wodę i mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki, na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 2. Farsz:
    Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki,pieprzymy, i delikatnie obtaczamy w sosie sojowym. Smażymy.
  • 3. Wszystkie warzywa myjemy. Por kroimy w mniejsze kawałki - tylko białą część.
    Marchewki obieramy i kroimy w bardzo cieńkie i krótkie słupki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Pędy bambusa kroimy w cieńsze paski.
    Grzyby siekamy.
    Papryki kroimy w krótkie i cieńkie paski.
  • 4. Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucamy najpierw marchewkę, po 5 minutach wrzucamy paprykę, grzyby bambusa, pora i cebulę.
    Po 10 minutach podlewamy delikatnie wodą.
    Po odparowaniu wody dodajemy mięso i smażymy przez chwilę.
  • 5. Farsz solimy i mieszamy. Nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Podajemy jeszcze ciepłe.

Porady

Warzywa najlepiej smażyć w woku. Ciasto naleśnikowe powinno być delikatnie rzadkie. Ja do farszu często daję mięso z obiadu z dnia poprzedniego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować