Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i jaglanką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

smacznie, zdrowo, kolorowo

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka orkiszowa: 200 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - woda: 300 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 1 łyżka
    - szpinak: 0.5 kilograma
    - kasza jaglana (już ugotowanej): 0.5 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser pleśniowy typu lazur: 1 sztuka
    - suszone pomidory w oleju: 10 sztuk
    - pieprz (do smaku): 0.25 łyżeczki

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z solą. Do miski dodaj wodę, jajka i dokładnie roztrzep. Energicznie mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę. Ciasto powinno być gęstości śmietany, bez grudek. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut
  • 2. Rozgrzej rondel z olejem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucaj partiami umyty, osuszony i z grubsza posiekany szpinak. Smaż aż liście zwiędną ( można użyć mrożonego szpinaku ) Dopraw pieprzem, wrzuć pokruszony ser, kaszę jaglaną i posiekane pomidory. Nadzienie nakładaj na usmażone naleśniki, zwijaj w rulony , pokrój na plastry i podawaj jako przekąskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy