Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

doskonały pomysł na obiad:)

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanka mleka
    2 szklanka mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka oleju
    olej do smażenia

    Farsz szpinakowy:
    500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
    150 g sera feta (ok. pół kostki)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    przyprawy do smaku: pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka , dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.

    Przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aby je zeszklić. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to go myjemy, osuszamy i kroimy, i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania. Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki, po czym dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia.

    Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki doskonale smakują polane śmietaną, lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy