Naleśniki są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i lekko „kwaśne”, doskonałe do bardzo słodkich dodatków. Można dodać cukier do ciasta, ale wg mnie słodkie dodatki wystarczą.
Składniki:
3 jaja
2 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
olej lub smalec do smażenia
Naleśniki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy jajka, mąkę i maślankę- miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki.
Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.
Komentarze