Naleśniki na maślance

0 (0 ocen)

Naleśniki są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i lekko „kwaśne”, doskonałe do bardzo słodkich dodatków. Można dodać cukier do ciasta, ale wg mnie słodkie dodatki wystarczą.

Składniki:

  • 3 jaja
    2 szklanki mąki
    2 szklanki maślanki
    2 łyżki oleju
    olej lub smalec do smażenia

Naleśniki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy jajka, mąkę i maślankę- miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
    Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy.

    Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki.

    Smażymy naleśniki po obu stronach.

    Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy