NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE

4.5 (162 ocen)

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych. Uwielbia ją także moja mama, to ulubione naleśniki. Są sycące, kolorowe, pikantne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
    • 4 jajka,
    • 4 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 3 szklanki mleka,
    • 3 szklanki wody,
    • 4 łyżki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 600g mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 cebula,
    • 1 papryczka chili,
    • 1 puszki kukurydzy,
    • 1 puszka czerwonej fasoli,
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • 3 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • SOS:
    • 800g pomidorów z puszki (2 puszki),
    • 1 papryczki chili,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Szczypta cukru,
    • 1/2 łyżeczki oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • DODATKOWO:
    • 200g żółtego sera,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Naleśniki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. NADZIENIE: Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Wówczas dodajemy posiekaną drobną papryczkę chili i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Smażymy razem 2 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawę meksykańską. Dusimy danie około 20 minut. Wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • 3. SOS: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.
  • 4. Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować