Naleśniki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
2.NADZIENIE: Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Wówczas dodajemy posiekaną drobną papryczkę chili i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Smażymy razem 2 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawę meksykańską. Dusimy danie około 20 minut. Wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.
3.SOS: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.
4.Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Życzę smacznego
Komentarze