NALEŚNIKI KOKOSOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

pyszny kokosowy smak

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    Szczypta soli
    1 czubata łyżka cukru pudru
    Około ¾ szklanki płynu: samo mleko lub woda mineralna gazowana i mleko
    0,5 szklanki drobnych wiórek kokosowych
    2 łyżki stopionego masła lub oleju
    Sos brzoskwiniowy:
    6 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych na ćwiartki
    3 łyżki Mascarpone lub serek waniliowy homogenizowany czy kaszka Smakija
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki wiórek kokosowych
    Likier jajeczny Adwokat 5 łyżek lub więcej
    Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    3 połówki brzoskwiń zmiksować i połączyć z Mascarpone.
    Nalesniki:
    Do mąki wbić jajka, dodać sól, cukier, olej. Wymieszać energicznie mątewką
    wlewając wodę gazowaną dokładnie rozmieszać za pomocą mątewki, aby nie było grudek. Następnie dolewać mleko , aby ciasto było lejące. Na końcu dodać kokos. Smażyć na rozgrzanym oleju.
    U mnie było 5 naleśników o średnicy 26 cm
    Na każdy naleśnik nałożyć porcję kremu brzoskwiniowego, posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć pokrojone brzoskwinie.
    W wersji dla dorosłej osoby polać dosyć obficie likierem jajecznym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować