Naleśniki kakaowe

4.51 (184 ocen)

Naleśniki z dodatkiem kakao, a w środku pyszna konfitura wiśniowa.

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki;
    - 1 szklanka mleka;
    - 1 jajko;
    - 1/4 szklanki wody gazowanej;
    - szczypta soli;
    - cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cukru zwykłego;
    - łyżeczka kakao;
    - łyżka oleju.
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury Naleśniki

Naleśniki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej o konsystencji śmietany. Można odstawić na kilka minut. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Na rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta. Najlepiej odmierzać porcje chochelką. Jeśli do ciasta dodaliśmy oleju, nie ma już konieczności smarowania patelni tłuszczem. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Najpierw smażymy jedną stronę, aż ciasto się zetnie i przyrumieni, po czym przewracamy na drugą. Upieczone naleśniki podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem np. konfiturą. Składamy wg uznania w rulon lub trójkąt. Można posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować