Naleśniki jabłkowo gruszkowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

naleśniki na słodko..........

  • Łatwy

Składniki:

  • NALESNIKI ::
    - mąka pszenna (o pojemności 300 ml): 2 szklanki
    - mleko (o pojemności 300 ml): 2 szklanki
    - oranżada (o pojemnosci 300 ml): 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - olej: 50 mililitrów
    NADZIENIE:
    - jabłka prażone: 500 gramów
    - gruszki z kompotu: 400 gramów

Naleśniki jabłkowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
    Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
    Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
    Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
    Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
    Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy