Naleśniki gryczane z grzybami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne naleśniki podane w niecodziennej formie. Suszone grzyby, mięso....uczta dla podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    3 jajka
    1,5 szklanki wody
    szczypta soli
    szczypta cukru
    farsz:
    50 dag łopatki albo karkówki
    2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc)
    2 średnie marchewki
    kawałek selera
    sól, pieprz do smaku
    ponadto:
    tłuszcz do smażenia
    starty na tarce żółty ser
    natka pietruszki

Naleśniki gryczane z grzybami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy