Naleśniki drobiowe z jabłkiem i porem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Por, kurczak i jabłko tworzą naprawdę ciekawe połączenie - warto spróbować!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    szklanka mleka i wody
    200g mąki
    szczypta soli
    2 jajka

    Farsz:
    1 por
    1 jabłko (np. KOrtland)
    1 pierś z kurczaka
    10 dag sera żółtego
    sól, pieprz
    tymianek, słodka czerwona papryka
    natka pietruszki
    odrobina soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki drobiowe z jabłkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Jajka wymieszać z mlekiem, wodą, mąką i szczyptą soli. Wszystko zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
  • Por z jabłkiem 2. Farsz: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, zwinąć w folię aluminiową i piec 20 min. w temp. 200 stopni. Gdy przestygnie pokroić w małą kostkę. Oczyszczonego pora pokroić w ćwierćplasterki, obrane jabłko w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie sciemniało. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek (oleju) i zeszklić pora. Dodać jabłka, posypać tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać kurczaka, trochę żółtego sera i natkę pietruszki.
  • Koperty z naleśników 3. Na każdy naleśnik nakładać 2-3 łyżki farszu, zwijać w koperty. Ułożyć na folii aluminiowej, posypać resztą żółtego sera, odrobiną natki i podpiekać kilka minut w temp. 180-200 stopni.

Porady

Dobrze smakują polane keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować