Naleśniki cannelloni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Potrawa mimo że warzywna, to bardzo sycąca. Przypomina włoski smak. Polecam jako danie obiadowe lub jako ciepłą kolację.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    1 1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    Nadzienie:
    30 dag pieczarek
    3 większe pomidory
    średnia cukinia(ok. 40 dag)
    10 dag sera żółtego
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    Sos:
    3 płaskie łyżki mąki
    1 czubata łyżka masła
    350 ml mleka
    sól, pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa
    Dodatkowo:
    10 dag sera żółtego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Cannelloni

Naleśniki cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki smażyć z obu stron. 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, dodać szczyptę pieprzu i soli. Odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć naleśniki z obu stron na natłuszczonej patelni.
  • Warzywa wymieszać z utartym żółtym serem. 2. Nadzienie:
    Warzywa umyć. Pieczarki i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Na rozgrzany olej włożyć pieczarki, smażyć 10 minut, dodać pomidory i cukinię, smażyć ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i wymieszać z utartym żółtym serem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Sos do naleśników 3. Sos:
    Tłuszcz roztopić na małym ogniu, dodać mąkę i mieszając wlewać mleko. Gotować 2 minuty, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawić.
  • 4. Naleśniki nadziewać i zawijać, zaginając boki do środka. Układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Po wierzchu polać sosem, posypać startym serem żółtym i częścią szczypiorku. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC około 30 minut. Po upieczeniu posypać resztą szczypiorku.

Porady

Do nadziewania naleśników można komponować różne farsze warzywne. Same placki naleśnikowe można usmażyć wcześniej i przechować w lodówce owinięte w folię aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować