Naleśniki biszkoptowe z powidłami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na śniadanie. Ja podałam je z powidłami z mirabelki (niestety nie mojej produkcji, ale obiecuję zrobić kiedyś sama)

  • 30 min

Składniki:


  • 300 g mąki
    450 ml mleka
    5 jaj
    2 cukry wanilinowe
    1/2 proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 ml oleju

Naleśniki biszkoptowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym. Następnie dosypujemy partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i olej, cały czas miksując.
    Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
    Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
    Są bardzo delikatne i puszyste.

Porady

Podaję z powidłami lub dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy