Naleśniki arbuzowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ostatnio próbuję arbuza w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne!

  • 25 min

Składniki:

  • 1/4 arbuza
    2 jajka
    1/2 szkl. wody
    1 szkl. mąki krupczatki
    2 łyżki oleju rzepakowego

Naleśniki arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ, mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza).
    Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!).
    Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe.

Porady

Ciasto można wysmażyć także w formie małych placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy