Naleśniki angielskie z porami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Oryginalne i sycące danie. Ma na tyle ciekawy smak, że podaję je zarówno na uroczystą kolację, jak i obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

  • Ciasto: po 1/2 szklanki mąki pszennej i gryczanej
    ● 1 jajko
    ● po 200 ml wody i mleka
    ● sól
    ● pieprz czarny mielony
    ● olej sojowy
    Farsz: 2 duże pory
    ● 10 dag chudej szynki gotowanej
    ● 10 dag margaryny
    ● 100 ml śmietanki 30-proc.
    ● sok z 1 cytryny
    ● sól
    ● pieprz czarny mielony
    ● 1 puszka czerwonej fasoli
    ● 10 dag startego żółtego sera (gruyère lub cheddar)

Naleśniki angielskie z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy
    i smażymy cienkie
    naleśniki.
  • 2. Pory kroimy w talarki,
    podsmażamy na margarynie. Dodajemy sól, pieprz i sok
    z cytryny, mieszamy. Dusimy
    kilkanaście minut, wlewamy
    śmietankę i odparowujemy
    do zgęstnienia. Mieszamy
    z szynką pokrojoną w paski
    i odcedzoną fasolą.
  • 3. Naleśniki smarujemy
    farszem i posypujemy
    serem. Zwijamy i układamy
    w naczyniu żaroodpornym
    wysmarowanym tłuszczem.
    Posypujemy serem i wiórkami
    masła. Zapiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy