Naleśniki a’la Mexico

0 (0 ocen)

Naleśniki z mielonym indykiem, warzywami i przyprawą meksykańską

Składniki:

  • NALEŚNIKI – u mnie 9 sztuk na patelni o średnicy 21 cm:
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
    2 jajka rozmiar L
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki wody + około 1/4 szklanki do nadania odpowiedniej konsystencji
    szczypta soli
    olej do smarowania patelni
    FARSZ:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    20 dag mielonego mięsa z indyka
    1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej – można dać więcej w zależności od upodobań
    1 średnia czerwona papryka
    puszka 340 g kukurydzy konserwowej
    1 pomidor
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
    puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej

Naleśniki a’la mexico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta na naleśniki zmiksowałam i odstawiłam na kilkanaście minut.
  • 2. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam w rondlu na rozgrzanym oleju.
    Dodałam mięso i obsmażyłam rozbijając łyżką większe grudki.
  • 3. Dosypałam przyprawę i dodałam kolejno: pozbawioną gniazda nasiennego i białych błon, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę; osączoną z zalewy kukurydzę; sparzonego, obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora; koncentrat pomidorowy i osączoną z zalewy fasolę.
  • 4. Całość wymieszałam, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu.
  • 5. W międzyczasie usmażyłam cienkie naleśniki: każdorazowo smarowałam patelnię umoczonym w oleju zwiniętym ręcznikiem papierowym, wylewałam porcje ciasta i smażyłam z obu stron.
    Na ciepłe naleśniki wyłożyłam gorący farsz i zwinęłam je w chusteczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy