Naleśniki

4.5 (188 ocen)

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko". Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Przepis na 8-10 sztuk, zależy od patelni.

Składniki:

  • 2 - 3 jajka
    250 ml mleka
    ok 190 g maki pszennej
    szczypta soli
    łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)
    + woda do rozcieńczenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki Jajko

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania) tak, aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni.
  • 3. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju.
  • 4. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smacznego!

Porady

Ciasto powinno się dobrze rozprowadzać na patelni, czyli nie może być zbyt gęste. Za rzadkie też nie - zrobią się dziury . To jest kwestia praktyki. Usmażycie raz i drugi i już będzie wiadomo jakie ciasto jest najlepsze. Każda mąka jest inna , tak więc moje proporcje są w sumie dosyć ogólne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować