Naleśniki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam sporo przepisów od znajomych. Dania jednak doprawiam po swojemu.

Składniki:

  • Ciasto: 2 jajka
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. mleka.
    Farsz: 30 dag mielonego mięsa
    ● puszka pomidorów bez skórki
    ● 5 pieczarek
    ● duża cebula
    ● keczup
    ● 1/2 kostki rosołowej
    ● ząbek czosnku
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● oregano
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● sól
    ● olej do smażenia

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mleko, jajka i mąkę miksujemy
    ze szczyptą soli. Smażymy naleśniki.
  • 2. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pomidory
    osączamy. Z cebulą i pieczarkami kroimy w małą kostkę
    i wsypujemy do mięsa. Smażymy. Dodajemy zmiażdżony
    czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.
    Smażymy 5 minut.
  • 3. Naleśniki smarujemy
    keczupem. Rozkładamy
    farsz. Zwijamy. Wkładamy
    do brytfanny. Polewamy
    rozpuszczoną w 1/2
    szklanki wrzątku kostką
    rosołową. Posypujemy serem
    i oregano. Pieczemy
    10 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy