Naleśnik z jajkiem sadzonym

4.46 (151 ocen)

  • 40 min

Doskonale smakują z sosem pomidorowym, ketchupem . Danie pyszne, syte i na każdą kieszeń. Można podawać je na śniadanie, obiad, kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 6 naleśników:
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 szklanka maki pszennej,
    - ¼ łyżeczki soli,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 jajko,

    Składniki na nadzienie:
    - 12 plasterków szynki
    - 6 jajek,
    - 250 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Naleśnik z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnik z jajkiem sadzonym 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje.

    W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy jajka sadzone (6) , doprawiamy Vegetą do smaku. Na połowie każdego naleśnika układamy starty ser żółty, plaster szynki, starty ser, jajko sadzone, starty ser, plaster szynki i ponownie ser. Całość przykrywany drugą połową naleśnika. W ten sposób przygotowujemy każdy usmażony naleśnik.

    Złożone na pół naleśniki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku około 10 min , by ser się rozpuścił (Można włożyć do mikrofali). Gotowe naleśniki przekrawamy na połowę i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować