Naleśnik z grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
MIESZAMY MĄKĘ Z SOLĄ I DOLEWAMY WODĘ.
ZAGNIATAMY CIASTO - TAK ŻEBY BYŁO JAK PLASTELINA.
ODSTAWIAMY NA OKOŁO 15 MINUT DO LODÓWKI.
OLEJ WLEWAMY DO MAŁEJ MISECZKI ( BĘDZIEMY W NIM MOCZYĆ PALCE I FORMOWAĆ NALEŚNIKI ).
MOCZYMY PALCE W OLEJU I ODRYWAMY MAŁE KULECZKI CIASTA ( MNIEJ WIĘCEJ JAK PIŁECZKA DO PING PONGA ).
NA NATŁUSZCZONEJ POWIERZCHNI ( ŻEBY NAM SIĘ CIASTO NIE KLEIŁO ) ROZCIĄGAMY CIASTO DO WIELKOŚCI POCZTÓWKI I SKŁADAMY W KOPERTĘ.
I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY NA TYLE ILE TO MOŻLIWE.
NA DOBRZE ROZGRZANEJ, LEKKO NATŁUSZCZONEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE.
2.CUKINIE POKROIĆ W PLASTRY GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM I NATRZEĆ CZOSNKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM - POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OLIWY I SOLIDNIE DOPRAWIĆ PRZYPRAWĄ GRILLOWĄ - ODSTAWIĆ.
DO MISKI DAJEMY MUSZTARDĘ - MIESZAMY JA Z PIEPRZEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY - MIESZAMY.
ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI, A NA DRUGIEJ PATELNI ( GRILLOWEJ ) SMAŻYMY CUKINIE Z OBU STRON OKOŁO 3 - 5 MINUT ( Z KAŻDEJ STRONY NA MAŁYM OGNIU ).
NA NALEŚNIKACH UKŁADAMY CUKINIE I RESZTĘ SKŁADNIKÓW - WEDŁUG WŁASNEJ INWENCJI TWÓRCZEJ ;)
DEKORUJEMY MIĘTĄ I BAZYLIĄ.
Komentarze