Naleśniki z warzywami na ostro

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Razem z mężem lubimy naleśniki na ostro. Za każdym razem wymyślam inny farsz.

  • 25 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:

    Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    2 jajka


    Farsz:
    1 cukinia ( kabaczek lub patison)
    2 duże cebule
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 czerwona papryka
    kawałek boczku lub kiełbasy
    olej do smażenia
    przyprawy:
    pieprz ziołowy
    papryka ostra
    bazylia
    suszona pietruszka

    Sos:
    mały słoik przecieru pomidorowego (ok. 100ml)
    4 łyżki ketchupu
    łyżka wody
    przyprawy:
    sól, pieprz, bazylia, suszona pietruszka

    trochę startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z warzywami na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos.
    Wymieszać wszystkie składniki razem i doprawić do smaku.
  • 2. Farsz:
    Warzywa umyć, obrać, pokroić na kostkę lub na krążki w przypadku marchewki i pietruszki i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Boczek lub kiełbasę pokroić na kostkę i również podsmażyć.
  • 3. Warzywa z boczkiem wymieszać razem i doprawić do smaku pieprzem ziołowym, bazylią, suszoną pietruszką i ostrą papryką.
  • 4. Naleśniki:
    Mąkę, mleko i jajka wymieszać razem mikserem.
    Usmażyć typowe naleśniki.
  • Naleśnik z farszem na ostro 5. Na ciepły naleśnik nasypać trochę starego żółtego sera oraz ciepły farsz.
    Złożyć na pół.
    Górę naleśnika posypać startym serem i polać sosem pomidorowym.

Porady

Naleśniki smażę na patelni do naleśników bez dodatku tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować