Naleśniki a'la wrapsy są wspaniałą propozycją na lunch do pracy,na kolacje we dwoje,na drugie danie obiadowe i można je zaserwować podczas towarzyskiego spotkania.Są pyszne,kuszą kolorami.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
NA CIASTO NALEśNIKOWE::
- mąka pszenna: 1 szklanka
- mleko (3,2 %): 1 szklanka
- jajo: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
NADZIENIE::
- szynka (z indyka): 12 plastrów
- ser pleśniowy (Gorgonzola,Roquefort lub Brie): 6 plastrów
- papryka (żółta): 2 sztuki
- cebula (czerwona): 1 sztuka
- ogórki kiszone (lub małosolne): 4 sztuki
- sałata (strzępiasta lub masłowa): 1 sztuka
- koperek (posiekany): 0.5 pęczka
- majonez: 4 łyżki
- serek twarogowy (kremowy-śmietankowy): 3 łyżki
- czosnek (przeciśnięty przez praskę): 3 ząbki
DO SMAżENIA::
- olej (rzepakowy): 4 łyżki
Naleśnik a'la wraps - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować.
2.Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki.
3.Szynkę,paprykę i ser pleśniowy pokroić w paski.Ogórki pokroić w plastry,a cebulę w piórka.Sałatę umyć,liście osuszyć.Majonez wymieszać z serkiem śmietankowym i czosnkiem.
4.Naleśniki posmarować sosem czosnkowym,ułożyć na każdym 1 lub dwa liście sałaty,plastry ogórka,ser pleśniowy,paprykę,szynkę,cebulę,koperek.Zwijać jak wrapsy, owinąć miękkim pergaminem.
Komentarze