• Najzdrowsze śniadanie diabetyka

    Dodane przez: Neblina36

  • Owsianka to najzdrowsze śniadanie dla każdego.Można ją przygotować w taki sposób,aby wyglądała apetycznie,kusiła zapachem i smakiem. Mam w rodzinie diabetyków, dla nich przygotowuję wersję bez cukru.

  • Składniki

    dla 3 osób (należy policzyć/podsumować wymienniki)

    8 łyżek płatków owsianych
    0,5 szklanki mleka 2 %
    0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    0,5 łyżeczki soli
    5 sztuk łuskanych orzechów włoskich
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka syropu z agawy (niekoniecznie)
    1 tarte jabłko (obrane)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą,dodać sól,cynamon,gotować 4 minuty (mieszając).

    2.

    Owsiankę wymieszać z jabłkiem,orzechami,polać syropem z agawy.

  • Rady

    1)Dla diabetyków serwuję owsiankę z jabłkiem i syropem z agawy.Należy pamietać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu. Nie dodaję przyprawy do szarlotki (przeważnie zawiera ona cukier),alternatywą jest cynamon.Zamiast syropu z agawy można dodać (po ugotowaniu owsianki) odrobinę słodzika do smaku.Jabłko można skropić sokiem z cytryny.
    2)Osoby zdrowe, nie będące na diecie mogą też przygotować taką owsiankę, która jest bardzo zdrowa.Syrop z agawy zastąpić miodem naturalnym, a smak wzbogacić przyprawą do szarlotki.Owsiankę (osobie nie będącej na diecie) można podać z rodzynkami i daktylami, a także wodę zastąpić całkowicie mlekiem 3,2 %.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, konkurs_zdrowie
  • dodaj komentarz 15 komentarzy
    • RedakcjaPP
      2012-05-17T20:34:43+02:00 RedakcjaPP
      Neblina, nie znam się na diecie cukrzycowej, stąd moja wątpliwość: diabetykom wolno jeść miód?
      Basia
    • Neblina36
      2012-05-18T10:31:34+02:00 Neblina36
      W opisie napisałam,że przepis jest dla wszystkich,w radach napisałam jak serwuje to śniadanko diabetykowi,tam jest napisane,że używam wówczas syropu z agawy (zamiennie zamiast miodu- syrop z agawy jest mniej więcej trzykrotnie słodszy od cukru,ale zawiera niższy indeks glikemiczny od miodu),napisałam też,że dla diabetyka nie uzywam przyprawy do szarlotki(ta często zawiera cukier),ale sam cynamon (zamiennie zamiast przyprawy do szarlotki).Poza tym cukrzyk od czasu do czasu może zjeść tez miód...tutaj chodzi o ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów,chodzi o nieprzekraczanie normy,o stosowanie diety rozsądnie,tak,by mieć odpowiedni poziom cukru we krwi,przy czym cukry są w róznych produktach, także w surowcach i półproduktach,co nalezy uwzględnić(diabetycy przeliczaja to sobie stosując przelicznik tzw.wymienniki).Jeżeli już druga osoba nie wyczytała moich uwag w radach, tzn,że może powinnam zmienić i w przepisie podać te informacje,a w radach jak to podać każdemu innemu...kto nie jest zmuszony przestrzegać diety diabetyka Basiu???Pewnie byłoby lepiej zamieścić to w przepisie,a nie w radach.Mam to zmienić?
    • Neblina36
      2012-05-18T10:34:26+02:00 Neblina36
      Poza tym to jest przepis na 3 porcje...więc ten miód ...ta ilość rozkłada sie na 3...Dodam jeszcze,że każdy diabetyk może zastosować słodzik...i pewnie doskonale o tym wie;-)
    • RedakcjaPP
      2012-05-18T11:12:37+02:00 RedakcjaPP
      Neblino, nie obrażaj sie na mnie proszę ;-))). Mam nadzieję, że nie odczułąś mojego komentarza jako ataku na siebie.
      Napisałam, że nie znam sie na diecie cukrzycowej, właściwie chodziło mi o informację i odpowiedx na moja prywatna watplwość.
      Żeby nie gmatwać tutaj wyjaśnię Ci na PW dokładnie o co chodzi, a Ty poprawisz (lub oczywiście nie, jesli się ze mna nie zgodzisz - w końcu to Twój przepis i wiesz więcej na jego temat i na temat samej diety).

      Basia
    • Neblina36
      2012-05-18T11:17:41+02:00 Neblina36
      ależ ja się nie obraża,skąd takie przypuszczenie,po prostu staram się wyjąsnić,odpwoiedzięć na pytanie Basiu,daleko mi do obrażalskiej;-)Jestem tylko bardzo ambitna i dokładna;-)ale nie perfekcjonistka,to nie.....
    • Neblina36
      2012-05-18T11:18:56+02:00 Neblina36
      chętnie poprawię;-))))))))aby to było jasne dla każdego,nie tylko dla mnie;-)
    • Neblina36
      2012-05-18T11:51:58+02:00 Neblina36
      troche przetasowałam,jest ok?
    • RedakcjaPP
      2012-05-18T12:09:30+02:00 RedakcjaPP
      Myślę, że teraz przepis rzeczywiście jest kierowany dla diabetyków, tak jak mówi o tym tytył. Świetnie, że wyraźnie rozdzieliłaś rady dla osób na diecie i "zwykłych" amatorów owsianki :-).
      Ja tam bym ją zjadła bardzo chętnie niezaleznie czy z miodem, czy z syropem z agawy ;-)).
      Basia
    • RedakcjaPP
      2012-05-18T12:09:45+02:00 RedakcjaPP
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • Neblina36
      2012-05-18T12:14:36+02:00 Neblina36
      no i super!!! Wszystkim życzę zdrowia,a diabetykom zdrowych substytutów słodkości;-) i zdrowia ogólnie;-)
    • gunia0392
      2013-01-26T10:16:52+01:00 gunia0392
      Najlepsza owsianka jaką jadłam! Syrop z agawy zastąpiłam łyżeczką miodu, a jabłko potarłam ze skórką. Niestety nie miałam orzechów, więc dodałam płatków migdałowych, ale następnym razem koniecznie zjem z orzechami :)
    • Konto nieaktywne
      2013-01-26T10:20:00+01:00 Konto nieaktywne
      Właśnie siedzę przed kompem, oglądam Twój przepis i wcinam ,może nie taką jak Twoja ,ale jednak owsiankę, pozdrawiam, miłego dnia
    • Neblina36
      2013-01-28T09:05:30+01:00 Neblina36
      Joanno,moja imienniczko smacznego,owsiankę uwielbiam..i moje dziecko też,cieszę się,że jest wielu zwolenników owsianki,bo to samo zdrowie;-))))))))))
    • Neblina36
      2013-01-28T09:07:05+01:00 Neblina36
      @gunia0392 tak się cieszę, że Tobie smakowała;-)))Niby owsianka to owsianka,ale dodatki czynią cuda...i super, że podzieliłaś się swoją opinią, to bardzo miło...Pozdrawiam Cię;-))
    • gunia0392
      2013-01-28T17:38:41+01:00 gunia0392
      @Neblina36 dziękuję :) ja w owsiance dopiero się zakochuję i jestem ciekawa różnorakich połączeń, więc teraz nic tylko szukam i próbuję nowych połączeń :) bo u mnie w domu niestety się tego nie jadło, ale znam kaszę manną, którą również uwielbiam :)

Dodane przez: Neblina36

Neblina36 780

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-16T19:13:47+02:00

2605 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: KH_12-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »