Najwspanialsze pączki pod słońcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.a) Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego na pączki,
wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
b)Na początek przygotowujemy zaczyn tj. 3 łyżki mleka podgrzać
(mleko musi być dosyć ciepłe, bo po dodaniu jogurtu temperatura się obniży),
dodać jogurt, 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze rozmieszać
i zostawić do wyrośnięcia (ja garnuszek stawiam na kaloryferze).
c)Żółtka ucieramy przez około 10 minut z resztą cukru,
następnie przesiewamy mąkę (na początek radzę dać tylko część
a resztę przy wyrabianiu) wyrośnięte drożdże, letnie mleko, sól,
alkohol i całość wyrabiamy dosypując resztę mąki
(mąka ma różną wilgotność i czasem trzeba dać jej więcej lub mniej).
d)Gdy ciasto już jest dobrze wyrobione, wlewamy rozpuszczone
i wystudzone masło i ponownie dobrze wyrabiamy aby masło dobrze
wprowadziło się w ciasto (Ciasto powinno być puszyste, nie klejące się!).
e) Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów)
do wyrośnięcia na około 60 minut do podwojenia objętości.
f)Gdy ciasto już urośnie, wykładamy je na stolnicę wysmarowaną tłuszczem
(aby nie było obtoczone mąką, bo mogłyby się palić przy smażeniu),
delikatnie odpowietrzamy.
g)Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wykrawamy szklanką pączki.
h) Wykładamy na blaszce wysmarowanej oliwą i pozostawiamy do napuszenie
przez około 30 minut (gdy w domu jest chłodno, to ja czasem wkładam
do piekarnika nagrzanego do około 50 stopni C).
i) Rozgrzać tłuszcz i wkładać podrośnięte paczki
(aby sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany
to wkładamy kawałek surowego ziemniaka).
j) Pączki smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony
na słabym ogniu. Przewracamy na drugą stronę patyczkiem do szaszłyków.
k) Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy
na ręczniki papierowe aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
l) Gdy pączki przestygną nadziewamy je konfiturą,
najlepiej szprycą cukierniczą z wąską długą końcówką
a gdy nie macie to można użyć strzykawki.
2.POLEWA CZEKOLADOWA (na około 12 pączków):
Wszystkie składniki włożyć do rondla i podgrzewać na słabym
Ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła.
Gotową polewę lekko przestudzamy i polewamy pączki,
Posypując na koniec kokosem, kolorową posypką lub kro kantem.
3.LUKIER (na około 12 pączków):
Całość dokładnie wymieszać aż powstanie gęsta jednolita masa.
Wystudzone pączki polukrować i posypać kolorową posypką lub kokosem
Komentarze