Najprostsza Szarlotka

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam piec i gotować. To ciasto jest łatwe do zrobienia. Bardzo szybko znika z talerza, a najlepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy mannej
    1 szklanka cukru białego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 kostka masła
    *cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
    *cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Najprostsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Masło na czas przygotowań wkładamy do zamrażarki, aby szybko się schłodziło.
  • 2. *Blachę wykładamy pergaminem.
  • 3. *Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i mieszamy.
  • 4. *Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC.
  • 5. *Następnie do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części
  • 6. *Na blaszke wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników
  • 7. *Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta.
  • 8. *Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
    Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować