Najlepszy jabłecznik

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto któremu serek homogenizowany nadaje niesamowity smak.Jest to idealny jabłecznik. Ciasto bez jajek , bez większej ilości cukru. Super proporcje pomiędzy ciastem a jabłkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę ok 30x 25cm:

    250 g masła
    200 g serka homogenizowanego
    1 łyżeczka proszku
    2,5 szklanki mąki
    2 cukry waniliowe

    jabłka 7-8
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepszy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, serek, cukier waniliowy zagnieść dodać mąkę i proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie juz gładko wyrobione, podzielić na dwie części (jedna odrobinę większa od drugiej).
    Większą część rozwałkować i ułożyć na blaszce. W międzyczasie obrać jabłka (można zostawić połówka, ja jednak pokroiłam na ćwiartki), oczyścić z gniazd nasiennych. Jabłka ułożyć jedno przy drugim na cieście, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta cienko rozwałkowaną. Tak przygotowane ciasto piec w 180 stopniach około 55-60 mi

Porady

Należy wybierać odmiany jabłek przeznaczone do jabłeczników, takie które szybko się pieką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować