Najlepszy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, dodać masło, podgrzewać, aż masło się rozpuści.
2.Dodać cukier puder, chwilę mieszać, aż do rozpuszczenia.
3.Dodać kakao, mieszać. Następnie odstawić, by wszystko trochę ostygło.
4.Herbatniki pokruszyć.
5.Do garnka z masą dodać część herbatników (mniej więcej połowę) i mleko w proszku. Do wymieszania można początkowo użyć miksera, następnie mieszać łyżką drewnianą lub dłonią. Masa bardzo szybko staje się gęsta.
6.Dodać pozostałą ilość ciastek (według uznania) niekoniecznie całość.
7.Przygotować formę lub naczynie do wyłożenia masy. Przełożyć masę, następnie docisnąć dłonią, aby pozbyć się powietrza. Wstawić do lodówki na minimum 2,5 godziny.
Smacznego :)
Porady
Ilość ciastek można dodać według własnego uznania.
Komentarze