Najlepszy blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś dla miłośników czekoladowych wariacji :)

  • 30 min

Składniki:

  • mleko w proszku 500 g
    masło 250 g
    pół szklanki wody
    6 łyżek kakao
    1,5 szklanki cukru pudru
    herbatniki 400 g

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepszy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, dodać masło, podgrzewać, aż masło się rozpuści.
  • 2. Dodać cukier puder, chwilę mieszać, aż do rozpuszczenia.
  • 3. Dodać kakao, mieszać. Następnie odstawić, by wszystko trochę ostygło.
  • 4. Herbatniki pokruszyć.
  • 5. Do garnka z masą dodać część herbatników (mniej więcej połowę) i mleko w proszku. Do wymieszania można początkowo użyć miksera, następnie mieszać łyżką drewnianą lub dłonią. Masa bardzo szybko staje się gęsta.
  • 6. Dodać pozostałą ilość ciastek (według uznania) niekoniecznie całość.
  • 7. Przygotować formę lub naczynie do wyłożenia masy. Przełożyć masę, następnie docisnąć dłonią, aby pozbyć się powietrza. Wstawić do lodówki na minimum 2,5 godziny.
    Smacznego :)

Porady

Ilość ciastek można dodać według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować