Najlepsze naleśniki według Michela Roux

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zapewne każdy sobie myśli: Naleśniki phiii żadna filozofia. Te naleśniki są wyjątkowo delikatne, mogą na początku sprawić trochę trudności przez rzadkie ciasto. Jednak uważam, że warto ich spróbować. Jeśli raz spróbujesz - będziesz jeść już tylko te :)

  • 15 min

Składniki:

  • 125 g mąki
    15 g drobnego cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    325 ml mleka
    100 ml śmietany kremówki
    kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

    Dodatkowo:
    20 g stopionego masła - ja użyłam oleju

Najlepsze naleśniki według michela roux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka oraz 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj resztę mleka oraz kremówkę - nie przestawaj mieszać. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.

    2. Przed smażeniem - dodaj esencję waniliową, pomarańczową bądź startą skórkę z cytryny. Rozgrzej odrobinę masła na patelni. Łyżką wazową nalej cienką warstwę ciasta. Smaż około minuty, następnie odwróć naleśnik i smaż kolejne 30 - 40 sekund. Gotowe :)
    Smacznego :) !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy