Najlepsze ciasto na pizzę

0 (0 ocen)

  • 11 min

Bardzo lubię swojską pizzę mojej mamy.

  • 11 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka - 3 szklanki
    - drożdże - pół kostki
    - olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
    - woda - 1 szklanka
    - szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

Najlepsze ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy