Najlepsze babcine faworki

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto nie jest twarde, nawet na drugi dzień są pyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 białka
    3/4 szkl cukru
    1/4 l kwaśnej śmietany
    1 kg mąki
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 kostki roztopionej margaryny
    1 kg smalcu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Najlepsze babcine faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie).
    Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Wykrawać faworki. Smażyć na głęboki, tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować