Najlepsza tarta warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna gdy nie mamy pomysłu na obiad, robi sie ja łatwo i z prostych składników. Jest pyszna. Wszytskim szczególnie smakuje przypieczone i chrupiace ciasto na górze a także warzywne wnetrze.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 g twarogu
    8 łyżek mleka
    8 łyżek oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 duża cebula
    3 pomidory
    1 papryka
    200 g cukini
    kalafior
    brokuły
    fasolka szparagowa
    lub
    mieszanka warzyw mrożonych
    przyprawy:sól, pieprz, oregano,zioła prowansalskie, ostra papryka,

    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Najlepsza tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto, wykładamy połowe jego na forme, wkładamy na 10 minut do lodówki, nastepnie podpiekamy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Na patelni podsmażamy cebule,dodajemy pomidory, papryke, nastepnie cukinie. Potem dodajemy warzywa, podlewamy odrobina wody lub bulionu i dusimy pod pokrywka około 15 minut, nastepnie przyprawiamy.
  • 3. W garnku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy maka i chwile podsmazamy na małym ogniu. Nastepnie dodajemy po odrobinie mleka bardzo energicznie mieszajac aby nie powstały grudki, gdy dodamy cale mleko czekamy az sie zagotuje, zmniejszamy ogien, gotujemy około 5 minut i przyprawiamy.
  • 4. Na podpieczony spód wykładamy troche sosu i rozsmarowujemy go, nastepnie wykładamy mieszanke warzywna która polewamy reszta sosu. Przykrywamy druga połowa ciasta, nakłówamy widelcem i pieczemy 15 minut w 160 stopniach i 10 minut w 190.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować