najlepsza szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zawsze się udaje. Stary,sprawdzony przepis

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    szklanka cukru
    Piana:
    4 białka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka cukru
    Jabłka
    1kg jabłek
    cukier
    cynamon

Najlepsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy razem do powstania jednej masy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i mąkę. Chwilę miksujemy.
  • 3. Blachę smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki (zostawiamy około 1/3 ciasta). Na ciasto wykładamy jabłka a na nie pianę z białek. Na koniec posypujemy pozostałym kruchym ciastem tak,aby powstała kruszonka.
  • 4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy