Najlepsza szarlotka

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Do ciasta dodałam trochę mleka w proszku (może przez to jest delikatne). Surowe jabłka starte na tarce wymieszane z galaretką w proszku nie puszczają zbędnego soku (masa jabłkowa nie ma konsystencji galaretki). Wierzch z bezy. Ogólnie mówiąc połączenie doskonałe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki (ok. 150 g)
    50 g mleka w proszku (3 czubate łyżki)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
    1/2 kostki masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Nadzienie jabłkowe:
    5 średniej wielkości jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 opakowania galaretki cytrynowej (ok. 3 łyżki z czubkiem)
    2 łyżki bułki tartej

    Beza:
    2 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Najlepsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto. Schłodzić. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm (może być też trochę większa). Piec ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 2. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, suchy proszek galaretki, bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 3. Białka ubić na sztywno z połową podanej porcji cukru. Do sztywnej piny dodać resztę cukru i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczone nadzienie jabłkowe, piec ok. 25 minut (do lekkiego zezłocenia) w temperaturze 160°C.
    Po wyjęciu nożna posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować