najlepsza szarlotka!

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja rodzina zjada całe ciasto w jedno popołudnie, uwielbia je :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
    4 szklanki mąki,
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko,
    3 żóltka,
    1 kostka margaryny,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kwaśnej śmietany,
    aromat waniliwoy,
    szczypta cynamonu,

Najlepsza szarlotka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę połączyć z proszkiem, dodać margarynę rozgniecioną w palcach, dodać zółtka, jajko, śmietanę i aromat. Wszystko zagnieść.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 3. Na blachę (wyłożnoną papierem i posmarowaną tłuszczem obsypanym bułką tartą) przenieść rozwałkowany placek ciasta (z 1 cześci) i podpiec na złoty kolor(około 20 minut)
  • 4. Na podpieczony placek wykładamy jabłaka (wcześniej obrane i starte na grupej tarce ze szczyptą cynamonu i cukrem)
  • 5. Przykrywamy drugą czescią ciasta podrobioną w palcach. Pieczemy około godziny w 150 C.

Porady

drugą cześć ciasta można włożyć do zamrażarki a później zetrzeć na grubej tarce.

Komentarze

Podobne przepisy