Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży

4.5 (179 ocen)

Banalnie proste do przygotowania. Pomimo, że do ciasta nie dodajemy drożdży racuszki są bardzo puszyste. No i nie musimy na nie długo czekać :)… jedz jabłka…

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1 szklanka letniego mleka;
    - 1 duże jajko;
    - 3 łyżki cukru;
    - 16 g cukru waniliowego;
    - szczypta soli;
    - 2 jabłka;
    - cynamon;
    - olej do smażenia;
    - ewentualnie cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połącz jajko z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie za pomocą rózgi kuchennej lub miksera ubij na puszystą masę. Kolejno, delikatnie mieszając, przemiennie dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
    Obrane jabłka pokrój na plasterki i oprósz je cynamonem .
    Ciasto nabieraj łyżką stołową, delikatnie łącząc z jabłkami i smaż na rozgrzanej sporej ilości oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby racuszki upiekły się w środku.
    Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować