Najeżona jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna rolada jagodowa, obowiązkowo musi zagościć raz w roku na moim stole

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki
    szczypta soli

    Krem:
    2 szkl mleka
    1 budyń cytrynowy
    1 płaska łyżka mąki
    6 łyżek cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka spirytusu ( można pominąć)
    200 g masła

    200 g czarnych jagód
    150 g dżemu jagodowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Najeżona jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą a następnie z cukrem na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka i na wolnych obrotach mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy termoobiegu temperaturę zwiększamy do 180*C.
  • 2. Proszek budyniowy mieszamy z mąką, wsypujemy do 1/2 szkl mleka i mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. do gotującego się mleka dodajemy rozmieszany budyń i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
  • 3. Z upieczonej rolady zeskrobać skórkę i zwinąć roladę. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
  • 4. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Na koniec dodajemy sok z cytryny i alkohol.
  • 5. Rozwijamy roladę smarujemy dżemem, rozkładamy na całej roladzie krem ( zostawić 1 łyżkę) i posypujemy jagodami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki.
  • 6. Zimną roladę smarujemy łyżką kremu i dekorujemy jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować