Najeżona jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą a następnie z cukrem na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka i na wolnych obrotach mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy termoobiegu temperaturę zwiększamy do 180*C.
2.Proszek budyniowy mieszamy z mąką, wsypujemy do 1/2 szkl mleka i mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. do gotującego się mleka dodajemy rozmieszany budyń i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
3.Z upieczonej rolady zeskrobać skórkę i zwinąć roladę. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
4.Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Na koniec dodajemy sok z cytryny i alkohol.
5.Rozwijamy roladę smarujemy dżemem, rozkładamy na całej roladzie krem ( zostawić 1 łyżkę) i posypujemy jagodami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki.
6.Zimną roladę smarujemy łyżką kremu i dekorujemy jagodami.
Komentarze