Puszysty sernik królewski z brzoskwiniami i rodzynkami

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszny bo puszysty! a to za sprawą kilku sprytnych kroków. Przedstawiam możliwość wykonania sernika w dwóch wersjach.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 masło lub margaryna
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 wersja: gotowa masa sernikowa w wiadereczku, 8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 kisiel cytrynowy, kilka kropel olejku cytrynowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 wersja: 1kg twarogu tłustego lub półtłustego (kostki lub klinki), 1,5 szklanki mleka, 8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 kisiel cytrynowy, kilka kropel olejku cytrynowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń w zalewie
    50g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik królewski z brzoskwiniami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodając 3 łyżki kakao, wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut aby się schłodziło.
  • image-1t4h6vw 2. 2. Przygotowujemy masę.
    1 Wersja: Do gotowej masy sernikowej wbijamy żółtka pozostawiając białka w osobnym pojemniku. Wsypujemy cukier, brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy, kroimy w większą kostkę i dorzucamy do masy. Wsypujemy cukier, kisiel cytrynowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i dodajemy do masy. Na sam koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub łyżki.
    2 wersja: Do zmielonego dwa razy twarogu dolewamy mleko i wbijamy żółtka pozostawiając białka w osobnym pojemniku. Wsypujemy cukier, brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy, kroimy w większą kostkę i dorzucamy do masy. Wsypujemy cukier, kisiel cytrynowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i dodajemy do masy. Na sam koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • image-0wrneu3 3. 3. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Na spód wysmarowanej blachy masłem i obsypanej bułką tartą tarkujemy na tarce na grubych oczkach ciasto jasne, na to wlewamy masę, a na masę tarkujemy ciasto ciemne.
  • image-02cfy69 4. 4. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1h a piekarnik ustawiamy na 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować