Puszysty sernik królewski z brzoskwiniami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodając 3 łyżki kakao, wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut aby się schłodziło.
2.2. Przygotowujemy masę.
1 Wersja: Do gotowej masy sernikowej wbijamy żółtka pozostawiając białka w osobnym pojemniku. Wsypujemy cukier, brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy, kroimy w większą kostkę i dorzucamy do masy. Wsypujemy cukier, kisiel cytrynowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i dodajemy do masy. Na sam koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub łyżki.
2 wersja: Do zmielonego dwa razy twarogu dolewamy mleko i wbijamy żółtka pozostawiając białka w osobnym pojemniku. Wsypujemy cukier, brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy, kroimy w większą kostkę i dorzucamy do masy. Wsypujemy cukier, kisiel cytrynowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i dodajemy do masy. Na sam koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub łyżki.
3.3. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Na spód wysmarowanej blachy masłem i obsypanej bułką tartą tarkujemy na tarce na grubych oczkach ciasto jasne, na to wlewamy masę, a na masę tarkujemy ciasto ciemne.
4.4. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1h a piekarnik ustawiamy na 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Komentarze