Drobiowe nadzionko

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Dziś próbowałam odtworzyć smak z dzieciństwa- takie nadzionko na niedzielny obiad przygotowywała moja babcia. Babcia nie pozostawiła mi dokładnego przepisu, więc kierując się wspomnieniem smaku oraz intuicją, razem z mamą przygotowałyśmy własną wersję tego dania. Wyszło przepysznie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 70 dag wątróbki drobiowej

    · 2 udka z kurczaka

    · 1 cebula

    · 1,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku

    · 2 duże pęczki pietruszki

    · 2 jajka

    · sól

    · pieprz

    · 1-2 łyżki bułki tartej

    · skórki z kurczaka na woreczki

    · rosół do gotowania nadzionka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Drobiowe nadzionko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzionko 1. Ze skórek z kurczaka szyjemy podłużne sakiewki. Jeśli nie uda się nam uzbierać skórek z kurczaka , nadzionko możemy zawinąć w folię spożywczą, w postaci małych roladek - cukierków i w takiej postaci je ugotować.
  • Nadzionko 2. Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych woreczków ze skóry. Dobrze zamykamy wykałaczkami.
  • Nadzionko 3. Gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym- w zależności od wielkości naszego nadzionka 40-50 minut. Podajemy albo jako danie obiadowe, albo po wystudzeniu jako świetny dodatek do pieczywa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kurczak Pietruszka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować