Nadziewne cukienie

0 (0 ocen)

Danie, które zawsze wszystkim smakuje.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
    przyprawa uniwersalna

    FARSZ
    2 papryki
    3 cebule
    3 pomidory
    opakowanie mortadeli
    ser żółty
    pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, bazylia

    SOS CZOSNKOWY

    5 ząbków czosnku
    sok z połowy cytryny
    jogurt naturalny
    majonez
    odrobina cukru
    1 ogórek
    zioła prowansalskie
    pieprz

Nadziewne cukienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek. Posyp przyprawą uniwersalna i pozostaw na 30 minut.
  • 2. FARSZ
    Papryki, cebule, pomidory i mortadele pokrój w kostkę i podsmaż. Dopraw do smaku. Przygotowane cukinie napełnij farszem i zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni. następnie posyp startym żółtym serem i zapiekaj do chwili rozpuszczenia się sera.
  • 3. SOS CZOSNKOWY
    Czosnek obierz przeciśnij przez praskę. Dodaj start ogórek na dużych oczkach i pozostałe składniki. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
  • 4. Przygotowane cukinie podawaj na gorąco polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy