Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zastanawiałam się kiedyś, co pysznego mogę zrobić z mięsa ugotowanego w zupie. Wtedy wymyśliłam to danie.

Składniki:

  • ● bakłażan
    ● ugotowane udo z indyka
    ● cebula
    ● jajko
    ● 10 dag ryżu
    ● śmietana 22-proc. lub 30-proc.
    ● sól, pieprz
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● szczypta curry

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekrawamy
    wzdłuż na pół, wydrążamy
    nasiona, solimy. Odstawiamy na 30 minut. Sok odlewamy,
    bakłażana osuszamy.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonej wodzie i studzimy.
    Mięso oddzielamy od kości,
    drobno kroimy. Cebulę siekamy.
    Dodajemy do mięsa. Wsypujemy
    r yż, wbijamy jajko, doprawiamy
    solą i pieprzem. Dokładnie
    mieszamy.
  • 3. Farsz nakładamy kopiasto do
    połówek bakłażana. Układamy
    w naczyniu żaroodpornym.
    Obficie smarujemy śmietaną,
    oprószamy przyprawami. Pieczemy
    ok. 30-40 minut w temperaturze
    200 °C

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy