Gotowanie dla córeczki i męża sprawia mi wiele radości i wspaniale relaksuje po męczącym dniu pracy. Faszerowany bakłażan świetnie sprawdza się na letnich przyjęciach, także przy grillu.
Składniki:
● duży bakłażan
● 2 ząbki czosnku
● 2 cebule
● 2 pomidory
● 2 duże pieczarki
● 3 ziemniaki
● łyżeczka koncentratu pomidorowego
● 10 dag żółtego sera
● sól
● pieprz
● oliwa
Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy i przekrawamy
wzdłuż na pół. Wydrążamy,
zostawiając około
1 cm miąższu przy skórce.
Miąższ i wydrążonego bakłażana
solimy i odstawiamy na
20 minut. Płuczemy.
2.Ziemniaki myjemy i gotujemy
w mundurkach. Odcedzamy,
obieramy i kroimy w plastry.
Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach.
3.Pomidory sparzamy, obieramy,
miąższ kroimy w kostkę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy
w kostkę. Cebule obieramy,
kroimy w piórka i smażymy.
Wkładamy pomidory, pieczarki,
miąższ bakłażana i przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Dodajemy koncentrat, doprawiamy
i mieszamy. Dusimy na
małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy
ziemniaki i mieszamy.
4.Bakłażana smarujemy oliwą
i napełniamy warzywnym farszem.
Posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 °C.
Komentarze