Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie dla córeczki i męża sprawia mi wiele radości i wspaniale relaksuje po męczącym dniu pracy. Faszerowany bakłażan świetnie sprawdza się na letnich przyjęciach, także przy grillu.

Składniki:

  • ● duży bakłażan
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 cebule
    ● 2 pomidory
    ● 2 duże pieczarki
    ● 3 ziemniaki
    ● łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy i przekrawamy
    wzdłuż na pół. Wydrążamy,
    zostawiając około
    1 cm miąższu przy skórce.
    Miąższ i wydrążonego bakłażana
    solimy i odstawiamy na
    20 minut. Płuczemy.
  • 2. Ziemniaki myjemy i gotujemy
    w mundurkach. Odcedzamy,
    obieramy i kroimy w plastry.
    Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • Nadziewany bakłażan 3. Pomidory sparzamy, obieramy,
    miąższ kroimy w kostkę.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w kostkę. Cebule obieramy,
    kroimy w piórka i smażymy.
    Wkładamy pomidory, pieczarki,
    miąższ bakłażana i przeciśnięty
    przez praskę czosnek.
    Dodajemy koncentrat, doprawiamy
    i mieszamy. Dusimy na
    małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy
    ziemniaki i mieszamy.
  • 4. Bakłażana smarujemy oliwą
    i napełniamy warzywnym farszem.
    Posypujemy żółtym serem.
    Zapiekamy ok. 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.

Porady

Bakłażana można podawać z pieczywem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy