Nadziewane szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Zajadał się nimi nawet mój mąż, który nie lubi szpinaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 80 dag mielonej łopatki wieprzowej
    ● 50 dag liści szpinaku
    ● bułka pszenna
    ● 3 ząbki czosnku
    ● łyżeczka oregano
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● bułka tarta i mąka do panierowania
    ● jajko
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Nadziewane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy i odciskamy.
    Dodajemy do mielonego
    mięsa. Mieszamy z jajkiem
    i 2 roztartymi ząbkami czosnku.
    Doprawiamy oregano, papryką,
    solą i pieprzem.
  • 2. Szpinak gotujemy ok. 3 minut.
    Starannie osączamy i kroimy.
    Doprawiamy solą i gałką
    muszkatałową. Resztę czosnku
    siekamy, dodajemy do szpinaku.
    Podsmażamy na patelni
    ok. 5 minut.
  • 3. Z masy formujemy kotlety,
    wkładając do środka po łyżce
    szpinaku. Obtaczamy w mące
    wymieszanej z bułką. Chwilę
    smażymy na dużym ogniu,
    a potem dusimy ok. 8 minut.

Porady

Możemy też użyć mrożonego szpinaku. Nierozmrożony wkładamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty. Odciskamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy