Nadziewane roladki

0 (0 ocen)

Trochę pracochłonne, ale dla takiego smaku na prawdę warto :)

Składniki:

  • 1 kg pieczeni wieprzowej
    kilka małych marynowanych grzybków
    1 ogórek kiszony
    papryka czerwona, żółta i zielona
    marchewka
    sól, pieprz
    kilka wykałaczek
    2 jajka
    bułka tarta
    cebula

Nadziewane roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczeń pokroić, ubić i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Grzybki przekroić na połówki, marchewkę, papryki i ogórka pokroić w dużą kostkę.
  • 2. Na wykałaczkę nabijać kolejno: połówkę grzybka, kostkę marchewki, żółtą paprykę, ogórka, czerwoną paprykę, grzybka, zieloną paprykę i marchewkę.
  • 3. Zawijać roladki, wkładając do środka każdej przygotowanego wcześniej szaszłyka. Spinać wykałaczkami
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę, dodać odrobinę tłuszczu i położyć roladki, dusić ok 30 min w razie konieczności podlewać wodą. Następnie delikatnie wyjąć, wyciągnąć wykałaczki i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć wykałaczki ze środka i przekroić roladki wzdłuż na połowę.
  • 5. Powstały przy duszeniu sos można wykorzystać do obiadu. Wystarczy dodać do niego 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ząbek czosnku, chwilę pogotować, a następnie zagęścić mąką.

Porady

Wykałaczki użyte do zrobienia szaszłyków muszą być nieco większe, tak żeby wystawały z mięsa, żeby było je łatwiej później wyciągnąć.

Komentarze

Podobne przepisy